Hoe blijf je duurzaam inzetbaar, ook met rugproblemen!

“Ik was in de sportschool en stond daar op de crosstrainer. Niet echt mijn favoriete instrument, maar eigenlijk is de sportschool niet mijn favoriete plek om sport te bedrijven. Maar na een knieoperatie wel heel fijn om weer kracht, conditie en balans op te bouwen.”

Eens een rugpatiënt altijd een rugpatiënt?

De crosstrainer staat strategisch voor mij. Hier heb ik overzicht over de hele sportzaal en zie ik hoe deze en genen omgaan met wat ieder voor ogen heeft als doel. Want zo gaat dat in de sportschool. Voortploeterend op de crosstrainer, ving ik een interessant gesprek op. Iemand die zichzelf een rug patiënt noemde. Dat vind ik altijd interessant. Hoe ziet die eruit? En wat heb je dan? Ben ik dan een knie patiënt na twee knieoperaties? Ik kijk naar mijzelf en naar het doel van mijn aanwezigheid in de sportschool, kracht verbetering van de beenspieren, balans- en conditieverbetering. En ik moet zeggen het lukt mij om deze doelstellingen te bereiken. Nu kan ik weer tennissen, golfen en af en toe hockeyen. Ben ik nog steeds een knie patiënt?

Uit het gesprek dat ik opving bleek dat deze mevrouw jaren geleden spit heeft gehad. Heel vervelend, maar door goed te leren bewegen en een goede spierbalans aan te leren kun je erger voorkomen en weer normaal functioneren. Omdat deze mevrouw zichzelf rug patiënt noemde bleef zij zichzelf minder uitdagen en bleef zij hangen op een laag spierkracht niveau, lage balans en lage conditie. Wat levert haar dit op? Ik dacht meteen, waarom durven wij niet meer door te pakken hierin? Maak deze vrouw mentaal sterker. Maak gebruik van haar eigen kwaliteit om hier verdere stappen in te zetten en begeleid haar naar de volgende stap. Geef iemand zijn eigen verantwoordelijkheid weer terug en blijf niet zo hangen in wat niet kan maar in wat wel kan. Je blijft toch geen rug patiënt!! Mijn eigen vader heeft een hernia gehad. Hij werd geopereerd en een half jaar later liep hij met zijn vrienden op kompas in de Ardennen. Het afzetten bij het springen over beekjes was minder krachtig, maar daar vond hij weer een oplossing voor. Hij wilde geen hernia patiënt zijn of blijven. Dat was hij niet meer, want de hernia was door de operatie opgeheven. Door zo te denken en gebruik te maken van de mogelijkheden en deze verder uit te bouwen deed hij weer alles waar hij plezier in had.

De boodschap voor iedereen met rug-knie-nekschouderklachten is, kijk naar je mogelijkheden, breid deze uit en pak de leuke dingen van het leven weer op. Blijf niet hangen in patiënt zijn. Ben een mens met vele mogelijkheden. Daag jezelf uit en ga weer aan het werk, laat je ondersteunen door o.a. collega’s. Daar bevordert de samenwerking.  En vind je dat lastig, laat je dan hierin begeleiden.

Werk & Houding, leert je welke houding je zowel fysiek als mentaal aan kunt nemen in belastende omstandigheden.